Plant Pathology Objective Questions [y]

Plant Pathology Multiple Choice Questions (MCQ). Plant Pathology MCQ are most important for all agriculture exam [y] like ICAR-JRF Plant Science, JRF Entomology, JRF Horticulture, JRF Agronomy [y], BHU Pre-PG, Raj Pre-PG [y], IBPS-SO/AFO [y], NET [y], CCI, IFFCO, NSC, AO, AAO etc.



Q. 21. The “Black 47” is related to….?

a). Great Bengal Famine
b). Irish Famine
c). Famine in Edessa
d). Famine throughout Europe 1016

b). Irish Famine

Q. 22. Viravar and hot treatment of seed is done against?

a). False smut
b). Loose smut
c). Flag smut
d). Ear cokle

b). Loose smut

Q. 23. Foot rot disease in rice is due to?

a). Gibberella fujikuroi
b). Rhizoctonia solani
c). Phytophthora infestans
d). Fusarium oxysporium

a) Gibberella fujikuroi

Q. 24. Mango malformation is common in..?

a). North-East India
b). South-East India
c). North-West India
d). South-West India

c). North-West India

Q. 25. Zinc deficiency is a major problem in…..?

a). Wheat
b). Rice
c). Sugarcane
d). Millets

b). Rice

Q. 26. Molya is a disease of….?

a). Rice
b). Wheat
c). Sugarcane
d). Maize

b). Wheat

Q. 27. Occurrence of endemic pest is defined as….?

a). Occurs most frequently
b). Occurs in a few localities
c). Occurs in the same area year after year
d). Occurs in an area in severe form

c). Occurs in the same area year after year

Q. 28. Witches broom in different plants is caused by?

a). MLO
b). Virus
c). Fungi
d). All of the above

d). All of the above

Q. 29. The casual organism of leaf smut of rice is?

a). Entyloma Oryzae
b). Tilletia barclayana
c). Xanthomonas oryzae
d). Tilletia oryzae

a). Entyloma Oryzae

Q. 30. As a thumb of rule which part of plant is affected by the flag smut of wheat?

a). Upper part of leaf
b). Stem
c). Root
d). Every shoot of plant

d). Every shoot of plant



Leave a Reply

Shopping cart

0
Add Rs.100.00 more to get Free Shipping!
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping